הרצאות וסדנאות

English

עלמ"ה - עמותה לקידום המשפט הבין-לאומי ההומניטרי (ע"ר) מאמינה בחשיבות קידום הידע, ההבנה והשיח במשפט בין-לאומי הומניטרי. אנו מאמינים שהמשפט הבין-לאומי ההומניטרי אינו סט תיאורטי בלבד של חוקים וכללים, אלא מדובר בסטנדרטים מוסריים ומעשיים אשר נועדו לקבוע ולהנחות את פעילות הכוחות הלוחמים ואת ההגנה על אלו שאינם נוטלים חלק בלחימה.

על מנת ליישם חזון זה פיתחנו בעלמ"ה שתי שיטות לימוד והדמיה (סימולציה) אשר נועדו לקדם את הידע וההבנה בתחום המשפט הבין-לאומי ההומניטרי וסוגיות רלוונטיות נוספות:

1. הרצאות IHL.

2. סדנאות IHL

למידע נוסף וליצירת קשר להזמנה ניתן לפנות לעו"ד עדו רוזנצוייג

הרצאות IHL:

עלמ"ה מעבירה הרצאות שונות בתחום המשפט הבין-לאומי ההומניטרי מתוך כוונה להעניק ידע בסיסי וכלים שימושיים להבנת המשפט הבין-לאומי ההומניטרי ושימוש מושכל בכללים אלו. כל הרצאה הנה בת 90 דקות.

בין ההרצאות אותן אנו מציעים:

1. מבוא למשפט בין-לאומי הומניטרי - הרצאה בסיסית אשר נועדה להעניק למשתתפים ידע יסודי בתחום המשפט הבין-לאומי ההומניטרי, מטרתו, עקרונותיו (הבחנה, צורך צבאי, מידתיות והומאניות), תחולת הכללים ויחסי הגומלין ביניהם.

2. סוגיות בהקשר הישראלי - הרצאה אשר מתמקדת בסוגיות הנמצאות במרכז השיח הישראלי. בין הסוגיות - סיכולים ממוקדים, תחולת דיני התפיסה הלוחמתית (דיני הכיבוש), הגנה עצמית, לוחמה א-סימטרית וכד'. הסוגיות ניתנות להתאמה מראש בהתאם לקהל היעד (וכאשר רלוונטי גם בהקשר של סדנת ה-IHL).

סדנאות IHL:

סדנת ה- IHL של עלמ"ה מאפשרת למשתתפים הזדמנות להתמודד עם "האתגרים האמיתיים" של המשפט הבין-לאומי ההומניטרי באמצעות עימות מזוין בדיוני אשר הומצא לצורך זה. הסדנה מתחילה כאשר המשתתפים מחולקים לקבוצות קטנות של כ- 8 - 12 משתתפים ומנחה מטעם עלמ"ה.

כל קבוצה מקבלת סימולציה אשר מהווה התפתחות כלשהי בעימות המזוין ומתמקדת בדילמה משפטית ומעשית (למשל - הגנה עצמית, תפיסה לוחמתית ומטרות צבאיות). כל הקבוצות מתבקשות לזהות את הדילמה המרכזית (בעזרה והדרכה של המנחה). לאחר זיהוי הדילמה, הקבוצה מתבקשת לספק פתרון אשר יהיה מוסכם על כל חברי הקבוצה או במקרה הצורך - להבין מדוע אין באפשרותם לספק פתרון כזה.

בסיום הסימולציות הקבוצות מתאספות חזרה, ונציגים מכל קבוצה מציגים את ההתפתחות של העימות אשר התרחשה בסימולציה שלהם, מה היתה הדילמה המרכזית ולאיזה פתרון הם הגיעו (או מדוע לא עלה בידם להגיע לפתרון). בדרך זו, כל המשתתפים בסדנה לומדים איך העימות התפתח, מה היו הדילמות אשר חבריהם התמודדו איתן וכמובן מה היו הפתרונות אליהם הם הגיעו. לאחר מכן מתקיימת שיחה מסכמת על חווית הסדנה.

מניסיוננו, הסדנה מאפשרת למשתתפים הזדמנות ייחודית להבין בצורה טובה יותר את התיאוריות הרלוונטיות וחשוב מכך, להבין את הקשיים המעשיים שביישום תיאוריות אלו לסיטואציות אמיתיות. חווית הסימולציות זוכה למשובים נלהבים ומתוארת כחוויה ייחודית ופוקחת עיניים על-ידי המשתתפים.

המלצתנו היא לשלב בין ההרצאות (אחת או יותר) כחלק מקדים לסדנה. משך הסדנה משתנה בהתאם לכמות המשתתפים והקבוצות.

המלצות:

כנס סקיל ירושלים (SCIL Jerusalem) הינו כנס המביא לישראל כ-60 סטודנטים מצטיינים לתארים מתקדמים במשב"ל בכל שנה. חלק בלתי נפרד מהכנס כבר שלוש שנים הוא ההרצאות והסדנאות המועברות על ידי עלמ"ה. ההרצאות המועברות על ידי מרצי עלמ"ה נעות על הספקטרום שבין היכרות לסטודנטים המגיעים מרקע אקדמי שונה עם עולם המונחים המשב"לי ועד להרצאות עומק ברמה האקדמית הגבוהה והמאתגרת ביותר.

גולת הכותרת מבחינתנו היא סדנאות המשב"ל הפרקטיות, בהן מתמודדים הסטודנטים שלנו, מהמובילים בעולם בתחום המשב"ל, עם סימולציה המדמה מצבים משפטיים מורכבים ומעניקה לכל סטודנט חוויה יחודית של תרגום התיאוריה המשפטית לכדי פרקטיקה. אנו נמשיך לעבוד ולשתף פעולה עם עלמ"ה בכל כנס שנארגן.

טל דרור, מנהל תוכנית SCIL Jerusalem